Ord betyr noe!

Hvor mye betyr erklæringer og store ord? Den amerikanske uavhengighetserklæringen og Erklæringen om menneskets og borgernes rettigheter ble formulert på tidspunkt da virkeligheten ikke tilsvarte det de storslagne dokumentene hevdet var sant. Likevel har de begge vært til stor inspirasjon i kampen for frihet og menneskerettigheter helt fram til vår egen tid.

I den amerikanske valgkampen i 2008 har demokratenes presidentkandidat Barack Obama framstått som en glimrende taler og strålende retoriker. Motstanderne hans har likevel beskyldt ham for bare å komme med tomme fraser og få konkrete forslag til hva som kan forandre samfunnet. Har Hillary Clinton rett når hun hevder at "ord er billige"?Er det slik at flotte taler ikke forandrer noe som helst? Eller kan ord virkelig føre til at samfunnet blir bedre?

Oppgåve

1 Les Thomas Jeffersons uavhengighetserklæring og den franske erklæringen om menneskets og borgerens rettigheter. Pek på formuleringer der ordene ikke stemmer med virkeligheten.

2 Lytt til talene av Hillary Clinton og Barack Obama. Gi et kort resyme av hva de snakker om.

3 Hvem av de to har rett? Kan ord og ideer skape forandring?

4 Kan store talere være farlige for samfunnet? Kjenner du til eksempler på politikere som har brukt talegavene sine til å føre folket på ville veier?

Nettressursar

Hillary Clinton: "Himmelen vil åpne seg!"

http://www.youtube.com/watch?v=UBuuR62hVAs&feature=related

Hillary Clinton harsellerer over Barack Obamas store ord

Barack Obama: "Bare ord?"

http://www.youtube.com/watch?v=t6NS9unm-OQ&NR=1

Barack Obama taler om betydningen av idealer og store ord

Ord betyr noe!

http://www.youtube.com/watch?v=SITZi1Q4Ui0&feature=related

Store øyeblikk i amerikansk politisk talekunst

Cappelen Damm

Sist oppdatert: 20.05.2008

© Cappelen Damm AS